matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Ola:
tg3x
lim x−>0
tg2x
28 paź 23:14
iteRacj@:
tg(3x)
3x*2x*tg(3x)
lim
x→0
=lim
x→0
=
tg(2x)
3x*2x*tg(2x)
tg(3x)
2x
3x
=lim
x→0
(
*
*
)=
3x
tg(2x)
2x
tg(3x)
2x
3
3
=lim
x→0
(
*
*
)=1*1*
3x
tg(2x)
2
2
28 paź 23:33