Nierówność z sumą wartości bezwzględnych
pheri: Rozwiąż algebraicznie nierówność:
|x+3|−2|x−1|<5+2x
D1=(−∞;−3)
D2=<−3;1)
D3=<1;+∞)
1° x∊D1=(−∞;−3) ⇒ (|x+3|=−x−3 ∧ |x−1|=−x+1)
−x−3−2+2x<5+2x ∧ x∊D1
x>−10
x∊(−10;+∞) ∧ x∊D1
x∊(−10;−3)
2° x∊D2=<−3;1) ⇒ (|x+3|=x+3 ∧ |x−1|=1−x)
x+3−2+2x<5+2x ∧ x∊D2
x<4
x∊(−∞;4) ∧ x∊D2
x∊<−3;1)
3° x∊D3=<1;+∞) ⇒ (|x+3|=x+3 ∧ |x−1|=x−1)
x+3−2x+2<5+2x ∧ x∊D3
x>0
x∊(0;+∞) ∧ x∊D3
x∊<1;+∞)
Czy do tego momentu to jest dobrze rozwiazane?
I jesli tak to chcialbym sie spytać co się powinno dalej robic, poniewaz nie mam pewnosci jak
to wlasnie zapisac i jakie wnioski wyciagnac z tych trzech rozpatrywanych przypadkow
28 paź 21:12
iteRacj@: dobrze, zsumuj przedziały i zapisz łączne rozwiązanie
28 paź 21:44
Tadeusz:
Ok −

i suma
28 paź 21:44
Krzysiek60:

Dobrze
A teraz wrzucaj rozwiazania na os liczbowa
x∊(−10,
∞)
zauwaz ze −3 nie nalezy do 1 przedzialu ale nalezy do drugiego wiec kropka zamalowana w −3
to samo z 1
28 paź 21:46
Krzysiek60:
28 paź 21:47
pheri: Zatem końcowym rozwiązaniem będzie x∊(−10;+∞)?
28 paź 21:53
pheri: Krzysiek60, teraz widze, ze juz wlasnie udzieliles poprawnej odpowiedzi.. ponownie dziekuje
pieknie za pomoc!
28 paź 21:56
Krzysiek60: Jesli mozesz to znajdz sobie taka ksiazke
Franciszsek Klorek
Wartosc bezwzgledna w roznych zadaniach matematycznych (Zielona Gora 1997)
Niestety na Allegro nie ma patrzylem przed chwila
28 paź 22:07
pheri: Powiem, ze nawet nie moge jej znalezc, juz pomijajac allegro
Tak jakby w ogole ta ksiazka nie istniala
O co chodzi?
28 paź 22:11