trapez dowod
ewa: W trapezie ABCD poprowadzono prostą równoległą do podstawy i przechodzącą przez pkt przecięcia
przekątnych. Prosta przecina boki nierównoległe trapezu w punktach E i F. Wykaż, że |EF|=
| | 2ab | |
|
| , gdzie a=|AB|, b=|CD| |
| | a+b | |
12 lut 19:00
ewa: pomoze ktos

:(
12 lut 22:12
Bogdan:
| | a | | h | | aw | |
Z podobieństwa trójkątów: ABS i CDS: |
| = |
| ⇒ h = |
| |
| | b | | w | | b | |
| | a | | h + w | | aw | |
Z podobieństwa trójkątów: ABD i ESD: |
| = |
| ⇒ x = |
| |
| | x | | w | | h + w | |
| | a | | h + w | | aw | |
Z podobieństwa trójkątów: ABC i SFC: |
| = |
| ⇒ y = |
| = x |
| | y | | w | | h + w | |
| | aw | | b | | 2abw | | 2ab | |
x + y = x + x = 2x = 2 * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | | | b | | w(a + b) | | a + b | |
| | 2ab | |
|EF| = |
| , jest to średnia harmoniczna długości podstaw trapezu. |
| | a + b | |
12 lut 23:50
ewa: Dziekuje za pomoc
13 lut 10:16
x: | | a | | h | |
skąd wiemy, że |
| = |
| − wiem pisze, że z podobieństwa trójkątów, ale te odcinki |
| | b | | w | |
są zaznaczone poza trapezem, ewentualnie mogą to być wysokości,
chodzi mi o to jak to uzasadnić, że stosunek a do b i h do w jest ten sam?
23 paź 12:15
Eta:

Co w tym trudnego?
Z podobieństwa trójkątów ABS i DCS z cechy (kkk)
Jasne?
23 paź 12:26
x: ja to ogólnie rozumiem,
ale nie wiem jak to uzasadnić, bo z podobieństwa, zazwyczaj wnioskujemy, że stosunki
BOKÓW trójkątów są równe, ale jak uzasadnić, że ta sprawa ma się tak samo z wysokościami.
23 paź 12:35
x:

| | x | | |CD| | |
no nawet na takim prostszym przykładzie, jak pokazać, że |
| = |
| ? |
| | y | | |AD| | |
23 paź 12:40
Eta:
Jeżeli trójkąty są podobne w skali k>0
to i stosunki :
nie tylko odpowiednich boków
ale również odpowiednich wysokości i odpowiednich środkowych i.....
są równe k
23 paź 12:41
x: okej, dziękuje
23 paź 12:49