Jak dojść który ztych wyników jest prawdziwy
Mat:

Trzy koła zębate o średnicach d1, d2 i d3 napędzają się wzajemnie jak na ryś. Największe koło
ma średnicę 2 razy większą od najmniejszego, które wykonuje 4 obroty na sekundę zgodnie z
ruchem wskazówek zegara. Średnica koła średniego jest średnią arytmetyczną średnic kół
największego i najmniejszego. Średnie i największe koła wykonują odpowiednio x i y obrotów na
sekundę. Do tego są takie odpowiedzi
A) x = 2, y = 2,7 B) x = 3, y = 2 C) x = 6, y = 8 D) x = 8, y = 6. Napiszcie proszę jak
to policzyć tak łopatologicznie.
a7: d
2/2−promień małego (najmniejszego) koła , d
3/2 promień największego kola
| d2 | | d3 | |
4*2π |
| =4πd2=2*2πd2=2*2π* |
| |
| 2 | | 2 | |
d
3/2=2*d
2/2=d
2 małe koło przechodzi w 1 sekundę 4 obroty a największe 2
y=2
?