oblicz obwod trojkata ostrokatnego ABC, kat ABC=60, AB=8,AC=7
jastin:
28 paź 19:47
jastin:
28 paź 19:48
jastin: oblicz obwod trojkataABC ostrokatnego, kat ABC = 60, AB=8,AC=7
28 paź 19:51
Krzysiek60: A ty co . masz owsiki ?
28 paź 19:52
jastin: czy to sie da rozwiazac?
28 paź 21:02
owsik: da się obliczyć
28 paź 21:14
jastin: a pomoze mi ktos?
28 paź 21:20
owsik_wykształcony:
| | |AC| | | |AB| | |
tw. sinusów |
| = |
| z tego wyliczasz kąt γ |
| | sin 60o | | sin γ | |
α=180
o−60
o−γ
tw. cosinusów |BC|
2=7
2+8
2−2*7*8*cos α
28 paź 21:28
Mila:

1) W ΔADB: h=4
√3,|BD|=4 −Δekierkowy
2) w ΔADC:
7
2=h
2+x
2
49=(4
√3)
2+x
2
x=1
3)
BC|=1+4=5
4)
Ob=7+8+5=20
===============
28 paź 21:37
jastin: dzieki
28 paź 21:47
iteRacj@:
Milu geogebra pokazała mi dwie możliwości → trzeci bok 4+1=5 lub 4−1=3
jeśli dobrze odczytałam ? ? ?
28 paź 21:56
Mila:
Dobrze
iteRacjo@. Zobaczmy:
Zał. ΔABC− Δostrokątny
W Twoim wariancie :
8
2=7
2+3
2−2*7*3*cos C
64=49+9−2*21*cosC⇔
| | 1 | |
cosC=− |
| ⇔Δ jest rozwartokątny. |
| | 7 | |
Pozdrawiam
29 paź 15:55
iteRacj@: dziękuję za wyjaśnienie, nie zobaczyłam tego na moim rysunku niestety
29 paź 19:56