Stop cynku i olowiu
Krzysiek60: 36N cynku wazy w wodzie 31N ,
23N olowiu wazy w wodzie 21N
zas stop cynku i olowiu o wadze 291 N wazy w wodzie 261N .
Ile niutonow olowiu zawiera ten stop
28 paź 19:44
Pytający:
c // ciężar cynku w tym stopie [N]
o // ciężar ołowiu w tym stopie [N]
c+o=291 [N]
| | 31 | | 21 | |
c* |
| +o* |
| =261 [N] |
| | 36 | | 23 | |
⇒
28 paź 20:00
Krzysiek60: dziekuje .sprawdze wynik bo ma wyjsc 184
Ale moze pomylka w obliczeniach.Nic nie szkodzi .
28 paź 20:07
Krzysiek60: Ty obliczyles dobrze .
ja natomiast zamiast 292N napisalem 291 N (teraz zauwazylem. Przepraszam .
28 paź 20:10
Krzysiek60: c+o=292
c= 292−o
| | 31 | | 21 | |
(292−o)* |
| + |
| o= 261 |
| | 36 | | 23 | |
| 292*31 | | 31 | | 21 | |
| − |
| o+ |
| o= 261 |
| 36 | | 36 | | 23 | |
| 73*31 | | 31 | | 21 | |
| − |
| o+ |
| o=261 |
| 9 | | 36 | | 23 | |
| −713 | | 756 | | 73*31 | |
| o+ |
| o= 261− |
| |
| 828 | | 828 | | 9 | |
| 43 | | 261*9 | |
| o= |
| −73*31}{9} |
| 828 | | 9 | |
28 paź 20:30
28 paź 20:34
jc: Pytanie dla techników. Czy jak stopimy razem trochę cynku i ołowiu,
to objętość będzie sumą objętości, czy też ulegnie zmianie (zwiększy się lub zmniejszy)?
28 paź 21:02