Potęgi
pheri: Zapisz w postaci potęgi:
√a√a√a*3√a=? ((jeśli nie jest to czytelne to tutaj link:
https://imgur.com/a/KT166ul)
Generalnie chciałbym się poradzic jak się za takie przykłady zabierać i czy jest jakas pewna
kolejnosc wedlug ktorej powinnismy postepowac wlasnie przy takich przykladach?
28 paź 19:16
28 paź 19:17
Mila:
√a√a√a*3√a=w /2
a*√a√a3√a=w2 /2
a2*a√a3√a=w4⇔a3√a3√a=w4 /2
a6*a*3√a=w8 ⇔a73√a=w8 /3
a21*a=w24
a22=w24
w=a(22/24)=a(11/12)
28 paź 19:33
Eta:
w= a1/2*a1/4*a1/8*a1/24 = a11/12
28 paź 19:37
the foxi:
Nie zapisuj nawiasu bezpośrednio po linku − zrób spację.
28 paź 19:37
Eta:
28 paź 19:40
pheri: Mila, suuper, dziękuje bardzo za wytłumaczenie, na pewno duzo pomoze : )
the foxi, dzieki wielkie, zapamietam!
28 paź 19:54
pheri: Eta, również dziekuje za pomoc
28 paź 19:59