Bryły obrotowe- stożek
AsiaS: Dany jest trójkąt równoramienny, w którym kąt przy podstawie ma miarę 30°, a wysokość
opuszczona na podstawę jest równa 1. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły otrzymanej przez
obrót tego trójkąta wokół JEGO RAMIENIA. Prosiłabym bardzo o pomoc w tym zadaniu, a
najbardziej o rysunek do niego.
28 paź 19:09
Eta:

Oznaczenia na rysunku z własności trójkątów "ekierek" o katach ostrych 30
o,60
o
V bryły = V st(CC
1B)− Vst(CC
1A)
P(bryły)= P
bst(CC
1B +P
bst(CC
1A)
Wymiary stożka CC
1B : l=2
√3 , r=
√3 H= 3
wymiary stożka CC
1A : l=2 ,r=
√3 ,
h=1
Podstawiaj dane i obliczaj
28 paź 19:33
Eta:
Zapomniałam przy wierzchołkach B i C w ΔABC zaznaczyć kąty po 30o
28 paź 19:42
Eta:
I co? ........... prosiła , prosiła i ma w ............
28 paź 19:53
AsiaS: V=2π
P=2π(3+√3)
Tak mi wyszło
28 paź 20:03
AsiaS: Bardzo dziękuję za pomoc
28 paź 20:10
Eta:
Wyniki ok
28 paź 20:17