równanie zespolone
karl: Hej zastanawiam się nad tym jak poprawnie rozwiązać to równanie :
z
3−iz
2+z−i
po rozłożeniu na wielomiany proste wychodzi mi (z
2+1)(z−1)=0
dalej rozwiązuje za pomocą wzoru de Moivre'a i wychodzi :
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
{1, |
| −i |
| , − |
| +i |
| } , ale w odpowiedziach do zadania mam |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
z1=−i ,z2=z3=i
dodatkowo zauważyłem że (z
2+1)(z−i)=z
3−iz
2+iz−i
2
Trochę się w tym pogubiłem i chciałbym poprosić was o pomoc
28 paź 17:38
jc: =(z2+1)z−i(z2+1)=(z2+1)(z−i)=(z−i)2(z+i)
28 paź 17:41
karl: w odpowiedziach w {} zamiast 1 jest i
28 paź 17:41
karl: jc widzę o co chodzi w twoim rozwiązaniu, ale dlaczego u mnie wyszło inaczej ?
28 paź 17:45
math: pi pierwsze raz piszesz że po rozłożeniu masz... (z
2+1)(z−1)=0
a później że coś zauważyłeś... (z
2+1)(z−i)=z
3−iz
2+iz−i
2
te dwie linijki jakoś ze sobą nie są powiązane....?
podejdź do tematu jak do kobiety, delikatnie i z gracją

z
3−iz
2+z−i −−> skoro mamy tutaj część urojoną "i" to pogrupujmy to jak należy
z
3−iz
2+z−i = z
3 + z −i(z
2 + 1) dalej grupujemy jak należy
z
3 + z − i(z
2 + 1) = z(z
2+1) − i (z
2 + 1) = (z
2 + 1)(z−i)
(z
2 + 1)(z−i) mając teraz taką postać to już chyba dziecinna igraszka przyrównać do zera ?
28 paź 17:48
math: daj znać czy pomogło czy coś jest jeszcze niejasne

pzdr
28 paź 17:52
karl: Wypadło mi z głowy jak grupować liczby zespolone <facepalm> nie dość że zrobiłem dwa razy
więcej to jeszcze źle

Już wszystko jasne i bardzo dziękuje za pomoc
28 paź 17:58
Mila:
[ P[karl]] masz pomyłkę w zapisie.
z3−iz2+z−i=0
Nie zauważyłam od razu jaki to iloczyn, ale i spełnia równanie;
i3−i*i2+i−i=−i−i*(−1)=0
Horner:
1 −i 1 −i z=i
1 0 1 0
z3−iz2+z−i=(z−i)*(z2+1)
(z−i)*(z2+1)=0
z−i=0 lub z2+1=0
z=i lub z2−i2=0⇔(z−i)*(z+i)=0
z=i lub z=−i
28 paź 18:02
math: wzór de'Moivrea dobrze znać u potrafić go zastosować, ale trzeba się zastananowić do czego go
stosujemy

i pamiętać że postać liczby zespolonej ma cz. R i cz. Im a nie jest porozbijana na kawałki w
postaci sum itp.
proste rozwiązania są najlepsze
28 paź 18:03