relacje, minoranty, majoranty, el min max
asdf: Dana jest relacja
R = (R2, grR, R2)
(x, y) R (x', y') ⇔ x ≤ x' ∧ y ≤ y'
Znajdz zbiory minorant, majorant, kresy, elementy min, max, najwieksze i najmniejsze dla
zbioru:
b = { (x, y): x2 + y2 ≤ 9}
28 paź 17:25
math: spróbuj to narysować

np. klasę abstrakcji dla punktu (0.0)
28 paź 17:30
math: które punkty płaszczyzny sa w relacji z tym punktem?
28 paź 17:30
asdf: To jest okrąg w srodku 0,0 o promieniu 3
To klasa abstrakcji dla (0;0) będą wszystkie punkty o wspolrzednej x ≥ 0 oraz y ≥ 0, czyli
pierwsza ćwiartka cala, tak?
28 paź 17:42
asdf: minoranty, majoranty, kresy mam
teraz elementy min, max, najwieksze i najmniejsze
ktoś podpowie?
28 paź 18:55
iteRacj@:
Mam wątpliwości co do klas abstrakcji podanej relacji. Czy to jest relacja symetryczna?
Czy z tego że (x, y) R (x', y') wynika że (x', y') R (x, y)?
Jeśli (x ≤ x' ∧ y ≤ y') to z tego nie wynika (x' ≤ x ∧ y' ≤ y)
? ?
28 paź 19:18
Pytający:

Zgadza się
Iteracjo, to częściowy porządek, a nie relacja równoważności, więc nie ma tu
mowy o klasach abstrakcji.
Math coś namieszał.
Asdf, na rysunku zaznaczyłem elementy
minimalne i
maksymalne. Elementy
najmniejszy i największy nie istnieją.
28 paź 19:47
asdf: Pytający
Mógłbys dodac słowa komentarza do el. min max najwiekszego i najmniejszego?
Odpowiedź jest dobra, ale skąd się to wzięło
28 paź 20:00
Pytający:

To taki rysunek dorzucę: dla dowolnego punktu
p=(x
p,y
p)∊ℛ
2 i dla każdego punktu
w∊
{(x,y)∊ℛ2: xp≤x ∧ yp≤y} (punkt
p też należy do tego zbioru) zachodzi
pRw,
znaczy według tego porządku (relacji R) punkt
p jest "mniejszy lub równy" od w.
Łopatologiczniej: wszystkie punkty nie na lewo i nie w dół są większe lub równe od danego
punktu. Znaczy jeśli nie ma już w danym zbiorze żadnego punktu na prawo lub do góry (zielony
zbiór jest wtedy jednoelementowy, jedynie
p do niego należy), to ów punkt
p jest
elementem maksymalnym (nie ma żadnego "większego" od niego).
Podobnie dla dowolnego punktu
p=(x
p,y
p)∊ℛ
2 i dla każdego punktu
m∊
{(x,y)∊ℛ2: x≤xp ∧ y≤yp} (punkt
p też należy do tego zbioru) zachodzi mR
p,
znaczy według tego porządku (relacji R) punkt
p jest "większy lub równy" od m.
Znaczy jeśli nie ma już w danym zbiorze żadnego punktu na lewo lub na dół (niebieski zbiór jest
wtedy jednoelementowy, jedynie p do niego należy), to ów punkt p jest elementem minimalnym
(nie ma żadnego "większego" od niego).
Elementy największy/najmniejszy nie istnieją, bo jeśliby istniały to byłyby odpowiednio jedynym
elementem maksymalnym/minimalnym (a tych jest nieskończenie wiele).
28 paź 20:32
asdf: A gdzie w tym rozumowaniu jest zbiór B?
28 paź 21:25
Pytający:
"Znaczy jeśli nie ma już w danym zbiorze (...)"
28 paź 22:46
asdf: Aaaaaaa, troche sie wyjasnilo, dzieki
28 paź 22:56