logarytmy
J.: 2log(2x−2)≤log(22+10)+log2
D=(1,∞)
log(2x−2)2≤log28
22x−4*2x+4≤28
t2−4t−24≤0
Δ=112
√Δ=4√7
Czy to do tego momentu jest dobrze?
28 paź 17:15
Krzysiek60: tak jak piszse nieraz PW
Autor zadania naprawde chce sprawdzic czy licealista wie ile to jest 22 i jescze +10 ile to
jest ?
28 paź 17:18
J.: Też mnie to zdziwiło, dlatego wolę spytać
28 paź 17:19
Krzysiek60: jesli tak to wyglada dobrze
Tylko co to jest t ?
28 paź 17:22
J.: t=2x i t>0
wychodzi t∊(0,2+2√7)
czyli x∊(1,1+log2(1+√7)
28 paź 17:30