matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
siema:
W rownolegloboku ABCD dane sa wierzcholki A(2;4) B(6;3) C(4;−1) D(0;0) oblicz miare kata a utworzonego przez wektory AK i AL gdzie K− srodek boku BC L−srodek boku CD obliczylem te wektory ale niewiem co dalej zrobic zeby obliczyc ten kat
28 paź 16:25
Eta:
http://matematykadlastudenta.pl/strona/705.html
28 paź 16:33
siema:
?
28 paź 16:48
Eta:
I co się tak dziwisz? ? ? Można tak → → → → AK=[3,−3] |AK|=3
√
2
i AL=[0;−4,5] ,|AL|=4,5 , AK o AL=3*0+3*4,5 = 13,5
13,5
√
2
cosα=
=
⇒
α=45
o
3
√
2
*4,5
2
2 sposób na rys ( dla licealisty)
|OE|=|EK| i OE ⊥EK to α=45
o
28 paź 17:04