równanie zespolone
tajsoneeekk: Witam, mam problem z rozwiązaniem równania zespolonego:
z
4 − 2z
2 + 5 = 0
Problem dotyczy ustalenia sin i cos

Ma ktoś jakąś propozycje?
28 paź 16:16
mat: (z2−1)2+4=0
(z2−1)2=−4
Jakie rozwiązania ma: x2=−4?
28 paź 16:27
mat: z
2−1=2i lub z
2−1=−2i, dalej juz ty
28 paź 16:28
tajsoneeekk: mat doszedłem do tego samego, tak jak pisalem nie moge wyznaczyc sin i cos. Wychodzą mi sin =
−2 √2/5
28 paź 16:30
tajsoneeekk: i cos = √5/5. Dalej nie wiem co zrobic
28 paź 16:31
mat: z
2=1−2i
Niech z=a+bi
(a+bi)
2=1−2i⇔a
2−b
2=1 oraz 2ab=2
| | 1 | | 1 | |
czyli a2−b2=1 oraz b= |
| , stąd a2− |
| =1⇔a4−1=a2 (podstawienie t=a2) |
| | a | | a2 | |
| | 1 | | √5 | | 1 | | √5 | |
a=√ |
| + |
| lub a=−√ |
| + |
| stąd b=... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 paź 16:35
jc:
u2=1+2i
u=± ( √√5+1 +i √√5−1)/√2
u2=1−2i
u=± ( √√5+1 −i √√5−1)/√2
28 paź 16:35
mat: 2ab=−2** b=−1/a
28 paź 16:36
jc: Ale można inaczej.
z4−2z2+5=0
z4−2z2+5=(z2+√5)2−2(1+√5)z2=(z2+z √1+√5 + √5)(z2−z √1+√5 + √5)
i rozwiązujesz 2 równania kwadratowe.
28 paź 16:37
tajsoneeekk: dziękuje o to własnie chodziło
28 paź 16:41
jc: Δ = (1+
√5)−4
√5=1−3
√5
| | −√1+√5 ± i√3√5−1 | |
z= |
| , I równanie |
| | 2 | |
| | √1+√5 ± i√3√5−1 | |
z= |
| , II równanie |
| | 2 | |
W którym rozwiązaniu jest błąd?
28 paź 16:42