prosze o pomoc
misieq: sprawdź nie używając kalkulatora, czy liczby x i y sa rowne gdy:
a) x= ( √4+7 + √4−√7 ) 2 y=14
Nie moge sie doliczyc poprawnego wyniku, pomoze ktos ? :v
28 paź 15:31
PW: ( √4+7 + √4−√7 ) 2 − co to jest?
√4 − to widzę
√4+√7 − to też widzę.
Używaj podanego z boku okienka edycyjnego sposobu pisania pierwiastków.
28 paź 16:50
misieq: Przepraszam, nie wiedzialem jak to zrobic, na przyszlosc bede juz wiedzial.
28 paź 16:53
Krzysiek60: (√4+√7+√4−√7)2 tak ma byc?
jesli tak to zastosuj wzor (a+b)2= a2+b2−2a*b
a= √4+√7
b= √4−√7
28 paź 17:01
misieq: wyszlo 14, dziekuje
28 paź 17:21