matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kąt
bla bla:
W trójkącie równoramiennym ABC (AC=BC) kąt przy wierzchołku C ma miarę 50
o
. Punkt S jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt, a punkt P środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. Wyznacz miarę kąta PAS
12 lut 17:52
ela:
12 lut 22:06
Godzio:
180−50
= 65
2
α=25 β = α + γ 2β = 65 β = 32,5 β − α = γ 32,5 − 25 =
7,5
o
= γ
13 lut 00:16
nestor:
ok
13 lut 02:31