rachunek prawdopodobieństwa
lenaa: Dla dowolnych zdarzeń A ⊂ W i B ⊂ W
zachodzi równość:
A = (A \ B) ∪ (A ∩ B).
Uzasadnij, że P(A \ B) = P(A) − P(A ∩ B).
28 paź 14:48
iteRacj@:
A = (A \ B) ∪ (A ∩ B) = (A ∩ B')∪(A ∩ B)
(A \ B)∩(A ∩ B) = (A ∩ B')∩(A ∩ B) =∅ → P((A \ B)∩(A ∩ B)) = P(∅) = 0 || z własności
prawdopodobieńwstwa
stosuję wzór na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń
P(A) = P((A \ B) ∪ (A ∩ B))=P(A \ B)+P(A ∩ B)−P((A \ B)∩(A ∩ B)) =
P(A) = P(A \ B)+P(A ∩ B)
P(A \ B) = P(A)−P(A ∩ B)
28 paź 15:05
lenaa: Dziękuję bardzo!

A dlaczego nie mogę traktować wymiennie znaku "+" i "∪"? Zawsze w głowie automatycznie
traktowałam je jako synonimy
28 paź 15:40
iteRacj@:
bo to są inne działania

+

=


∪

=
28 paź 15:43
iteRacj@:
wszystko zależy od tego jak zdefiniujesz te działania
28 paź 15:46
lenaa: świetne zobrazowanie

oki, będę odtąd na to uważać, bardzo dziękuję za pomoc
28 paź 15:47