Prawdopodobieństwo
Licealistka: Dwie urny zawierają b1,b2 białych i c1,c2 czarnych kul, odpowiednio. Z każdej urny wylosowano
po jednej kuli , a następnie z tych obu kul jedną. Jakie jest prawdopodobienstwo, że będzie to
kula biala
28 paź 14:37
Jerzy:
Narysuj sobie "drzewko".
28 paź 14:40
Licealistka: Wyszło mi, że P(A)=1/2
28 paź 14:49
Licealistka: Poprawnie?
28 paź 15:01
Licealistka: Czy prawd. = 1/2?
28 paź 18:30
28 paź 19:40
Pytający:
Źle.
P(biała)=
| | b1 | | b2 | | 2 | |
= |
| * |
| * |
| + // biała, biała |
| | b1+c1 | | b2+c2 | | 2 | |
| | b1 | | c2 | | 1 | |
+ |
| * |
| * |
| + // biała, czarna |
| | b1+c1 | | b2+c2 | | 2 | |
| | c1 | | b2 | | 1 | |
+ |
| * |
| * |
| = // czarna, biała |
| | b1+c1 | | b2+c2 | | 2 | |
| | 2(b1b2)+b1c2+c1b2 | |
= |
| |
| | 2(b1+c1)(b2+c2) | |
28 paź 20:44
Licealistka: Czyli źle zinterpretowałam treść zadania. W 1 urnie są b1 i c1 a w urnie 2 b2 i c2. Chyba
dobrze myśle
29 paź 11:54
Licealistka: Dobra nie mam pytań, bredze
29 paź 12:06