Ile słoików będzie na półce?
Ania: W kuchni na 3 półkach stalo razem 150 słoików.Gdy 10 słoików z 1 półki przeniesiemy na 2 półkę,
15 słoikow z 2 półki na 3 półkę a 8 słoików z 3 połki na 1 połke to na każdej półce bedzie po
tyle samo słoików. Ile słoików stalo na każdej półce?
28 paź 14:36
Blee:
x1+x2+x3 = 150
x1 − 10 + 8 = x2 − 15 + 10 = x3 − 8 + 15
czyli:
x1 − 2 = x2 − 5 = x3 + 7
x1 = x2 − 3
x3 = x2 − 12
więc:
(x2−3) + x2 + (x2 − 12) = 150
czyli x2 = 45 −> x1 = 42 ; x3 = 33
28 paź 15:13
Eta:

@
Blee to jest zadanie z 5 kl. SP
W odwrotną stronę
1 oddaje 3 8 słoików to 58 ma 1 i 42 ma 2
3 oddaje drugiej 15 słoików to 43 ma 3 i 65 ma 2
2 oddaje 1 10 słoików to 55 ma 2 i 52 ma 1
Odp:1 −−−
52 słoiki 2−−−−
55 słoików 3 −−−
43 słoiki (razem 150 słoików)
28 paź 15:33
Eta:
A poza tym u Ciebie : 45+42+33 ≠ 150
28 paź 15:35
Eta:
Poprawiam chochlika
1 oddaje 3 8 słoików to 58 ma 3 i 42 ma 1
28 paź 15:48