⎧ | a1 = 1 | |
⎩ | an = an−1 + 1(n−1)(n+1) |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
an = | + | + | + ... + | + 1 | ||||
(n−1)(n+1) | (n−2)*n | (n−3)*n | 3 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
(n−1)(n+1) | 2 | n−1 | n+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
a5 = 1 + | + | + | + | |||||
1*3 | 2*4 | 3*5 | 4*6 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
=1 + | (1− | + | − | + | − | + | − | ) | ||||||||
2 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 4 | 6 |
1 | 1 | 1 | 1 | 7 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
= 1 + | (1+ | − | − | )= | − | ( | + | ) | ||||||||
2 | 2 | 5 | 6 | 4 | 2 | 5 | 6 |
7 | 1 | 1 | 1 | |||||
an= | − | ( | + | ) | ||||
4 | 2 | n | n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |