Oblicz sume szeregu
Csitx: Oblicz sume szeregu
Bede wdzieczny za pomoc
*∑(od n=1 do nieskonczonosci)
28 paź 14:00
ICSP: Rozbij na sumę dwóch szeregów geometrycznych.
28 paź 14:01
Csitx: Ok, więc
I jak policzyc sume poszczegolnych szeregów ? (Wiem, że przez granice, tylko nie wiem co dalej
po rozpisaniu)
28 paź 14:16
Csitx: Przepraszam za błąd , przy 5 oczywiście bez potęgi n
28 paź 14:16
Adamm:
| 4 | | 1 | | 5 | | 1 | |
| * |
| + |
| * |
| |
| 6 | | 1−4/6 | | 6 | | 1−5/6 | |
28 paź 14:17
janek191:
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
S1 = |
| * |
| = |
| * |
| = 2 |
| | 3 | | | | 3 | | | |
28 paź 14:19
Csitx: Bardzo dziękuje !
28 paź 14:20
jc: Prościej.
| 2 | | 1 | | 2 | |
| |
| = |
| = 2 |
| 3 | | 1 − 2/3 | | 3 − 2 | |
Mnożymy licznik przez licznik, a mianownik przez mianownik.
28 paź 14:25