indukcja
Bigos_z_chlebkiem: Hejka
Wykaż że dla dowolngo n∊N liczba 5*72(n+1)+23n jest podzielna przez 41
sprawdziłem dla 1 napisałem założenie i tezę indukcyjną ale doszedłem do momentu w trakcie
przekształcania tezy że
nie bardzo wiem co dalej robić
wyszło coś takiego 5*72k+2*72+23k*23
28 paź 13:58
Blee:
72 = 49 = 41 + 8
5*72k+2*72+23k*23 = 8(5*72k+2 + 23n) + 41*72k+2 = // z (2) // = 41j +
41*72k+2 = ... dokończ
28 paź 14:11
jc: 5*49 = 5*41+5*8=5*41+41−1=6*41−1
5*49*49n + 8n = 6*41*49n − (49n−8n)
Ze wzoru na różnicę potęg wynika, że drugi składnik również dzieli się przez 41
bo 49−8=41.
28 paź 14:13