s
plan:

Na prostokącie ABCD opisano okrąg o środku w punkcie O. Wykaż, że suma kwadratów odległości
dowolnego punktu M należącego do okręgu od czterech boków prostokąta jest stała i równa
kwadratowi długości przekątnej AC tego prostokąta.
Wiem, że odległościami punktu M od odpowiednich boków prostokąta są odcinki MA1, MB1, MC1, MD1,
gdzie |MA1|=|MD1| i |MB1|=|C1C|, ale co dalej? Jakiś pomysł?
28 paź 12:58
plan: ?
28 paź 13:24
Eta:

Dane na rysunku ..........................
Mamy wykazać ,że :
(*) |ME|
2+|MF|
2+|MG|
2+|MH|
2= |AC|
2
z tw. Pitagorasa: w ΔABC |AC|
2=4(a
2+b
2) = 4r
2
w ΔONM : (b+x)
2+(a−y)
2=r
2= a
2+b
2
x
2+y
2−2ay+2bx=0
to lewa strona naszej równości (*)
L=x
2+
(x+2b)
2+(2a−y)
2+y
2 = .................... = 4(a
2+b
2)= |AC|
2
c,n,w
28 paź 14:28
plan: skąd wziął się zapis: x2+y2−2ay+2bx=0?
28 paź 14:34
Eta:
W ΔONM :
b2+2bx+x2+a2−2ay+y2=a2+b2 ⇒ x2+y2−2ay+2bx=0
28 paź 14:58
Eta:
Czy już jasne?
28 paź 15:07
plan: Zupełnie nie wiem skąd to się wzięło.
28 paź 15:25
Eta:
W ΔONM : |OM|=r = a
2+b
2 , |MN|=b+x , |ON|=a−y
z tw. Pitagorasa w tym trójkącie
|MN|
2+|ON|
2= |OM|
2
i działaj .......... "zobaczysz skąd to się wzięło "
28 paź 15:41
plan: Okej, już rozumiem, dziękuję. Jeszcze ostatnie pytanie: w jaki sposób z postaci
x2+y2−2ay+2bx=0 przeszliśmy do x2+(x+2b)2+(2a−y)2+y2? (post z 14:28)
28 paź 17:01
plan: Jakim cudem L=x2+(x+2b)2+(2a−y)2+y2 = .................... = 4(a2+b2)?
28 paź 17:06
Eta:
Wykonaj potęgowanie , redukcję wyrazów i zobaczysz to o co pytasz
Widzę,że chcesz wszystko mieć "na tacy" + jeszcze do picia schłodzoną colę
28 paź 17:07
plan: O ludzie, faktycznie, gdzie ja mam mózg. Wcale nie chcę mieć na tacy. Po prostu nie rozumiem,
więc pytam. Chyba dzisiejszy dzień nie jest mój − skoro zadania z podstawy sprawiają problem,
musi być źle. Przepraszam najmocniej i dziękuję
28 paź 17:13
Eta:
łap
28 paź 17:14
plan: Przyda się. Również
28 paź 17:20
Eta:
28 paź 17:20