Prosze o pomoc
misieq: Pomoze ktos mi z tym

?
(pierwiastek z 5 − pierwiastek z 3)do kwadratu − (pierwiastek z 5 + pierwiastek z 3)do kwadratu
Powinno wyjsc −4 pierwiastki z 15, natomiast cos robie zle i wychodzi mi 6
28 paź 12:24
ICSP: = 5 − 2 * pierwiastek z 5 * pierwiastek z 3 + 3 − 5 − 2 * pierwiastek z 5 * pierwiastek z 3
− 3 = −2 * pierwiastek z 5 * 3 − 2 * pierwiastek z 5 * 3 = − 4 pierwiastek z 15
28 paź 12:27
misieq: a w tym ?
(2x−1)2 − (x−2)2
28 paź 12:32
ICSP: = (2x − 1 − x + 2)(2x − 1 + x −2) = (x + 1)(3x − 3) = 3(x+1)(x−1) = 3x2 − 3
bądź
= 4x2 − 2 * 2x * 1 + 1 − x2 + 2 * 4 * x − 4 = 4x2 − 4x + 1 − x2 + 4x − 4 = 3x2 − 3
28 paź 12:34
misieq: wyszlo mi identycznie jak Tobie, tylko wynik jest niby −52

Dlatego zapytalem
28 paź 12:36
28 paź 12:38
misieq: Moze jakos inaczej sie to liczy w takim razie, skoro podaja wynik −52 ?
28 paź 12:43
ICSP: Policzyłeś sam wyszło inaczej
Policzyłem i ja wyszło inaczej
Policzył program wyszło inaczej
Nie wyczarujemy Ci wyniku − 52.
Mogę co najwyżej podać ci jakie wartości ma przyjąć x aby po podstawieniu otrzymać wynik : −52.
28 paź 12:47
misieq: Widocznie jakis blad w druku, dzieki wielkie za pomoc
28 paź 12:49