ajs
plan:

Czworokąt ABCD jest kwadratem. Uwzględnij dane przedstawione na rysunku i oblicz miarę kąta α
28 paź 12:17
janek191:
d
2 = x
2 + 4 x
2 = 5 x
2
Z tw. kosinusów
a
2 = 2 d
2 − 2 d
2 cosα
a
2 = 2*5 x
2 − 2*5 x
2 cos α
4 x
2 = 10 x
2 − 10 x
2 cos α
6 x
2 = 10 x
2 cos α
28 paź 12:36
plan: A co jeśli nie miałam twierdzenia cosinusów jeszcze?
28 paź 12:39
ICSP: 2P
Δ = 4x
2 = 5x
2 * sinα
skąd łatwo wyznaczyć
resztę odczytasz z tablic.
28 paź 12:42
Eta:

γ=180
o−2α
tgα=2 ⇒ α≈ 64
o odczytaj z tablic
γ≈ 180
o−128
o ≈ ......
28 paź 12:43
ICSP: Eta wygrała
28 paź 12:48
Eta:
28 paź 12:51
Kacper:
Eta może się nudzisz i chciałabyś zerknąć na konkurs, w którym układam zadania?
Potrzebuje, żeby ktoś sprawdził czy nie ma literówek i takich tam
28 paź 12:56
Eta:
Jasne

pisz ............
28 paź 12:57
plan: Przepraszam Eta, ale skąd wiemy, że tga=2?
28 paź 13:04
28 paź 13:05
plan:

Faktycznie, dziękuję.
Mogłabym prosić o pomoc w jeszcze jednym przykładzie? Treść dokładnie taka sama.
28 paź 13:07
Kacper:
Tylko tutaj nie mogę, bo ktoś zobaczy
28 paź 13:09
Eta:

α=180
o −β
tgβ=5/2= 2,5⇒ β≈ odczytaj z tablic
α≈ .........
28 paź 13:10
Eta:
Kacper napisz na pocztę

( kiedyś podałam Ci namiary
28 paź 13:11
plan: Dziękuję za pomoc
28 paź 13:23
Kacper:
Eta poszukam

Dzięki
28 paź 13:28
Kacper:
Niestety
Eta znaleźć nie mogę
1 lis 11:37
Krzysiek60: nawet sie nie przyznawaj

Radze Ci lepiej wymysl cos innego ,Np komputer mi sie spalil bo bylo przepiecie
1 lis 12:01
Kacper:
Kupię dla
Ety ciężarówkę

i może mi wybaczy
1 lis 12:25
Eta:

są teraz po 6 groszy
1 lis 12:27
Kacper:
To może czekolada?

Wysłałem na maila zadanka
4 lis 12:54
Eta:
Hej
Kacper 
Ładne zadanka, błędów w treściach nie widzę
W zad. 7
Można też napisać w rozwiązaniu,że ΔOBA to trójkąt "ekierka" o kątach 30
o,60
o,90
o)
i dalej już tak samo jak podajesz
4 lis 13:55
Kacper:
Ok, dzięki wielkie


Właśnie dobrze jak ktoś zerknie, bo literówek po sobie się nie widzi samemu

Jak skończę liceum, to podeślę
4 lis 14:07
Eta:
ok
4 lis 14:09