matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prostkąty
wykaze:
Uwzględnij dane przedstawione na rysunku i oblicz długości boków prostokąt ABCD.
28 paź 12:12
janek191:
Tw. kosinusów I AB I
2
= 8
2
+ 8
2
− 2*8*8 *cos 100
o
I BC I
2
= 8
2
+ 8
2
− 2*8*8* cos 80
o
28 paź 12:41
Eta:
b=8*sin40
o
⇒ 2b≈ a= 8*cos40
o
⇒ 2b≈ odczytaj z tablic sin40
o
i cos40
o
28 paź 12:50