wykaż że
wykaze: W trójkącie równoramiennym ABC mamy |AC|=|BC|=4√3. Wysokość poprowadzona na postawę trójkąta
jest równa odcinkowi łączącemu środek podstawy ze środkiem ramienia trójkąta. Uzasadnij, że
sin(<ACB)=√3sin(<CAB)
28 paź 12:06
wykaze: ?
28 paź 13:24
Eta:

Taki rys. wystarczy ?
2h=4
√3 , h=2
√3
sin120
o =
√3sin30
o
c.n.w
28 paź 14:13
an:
Wszystko się zgadza, tylko na jakiej podstawie ten rysunek ?
28 paź 21:48
Eta:
Zapomniałam oznaczyć punkt F jako środek boku BC
ΔDCF −− równoboczny ( z treści zadania )
28 paź 22:13
an:
"ΔDCF −− równoboczny ( z treści zadania )"
równoramienny tak, równoboczny na jakiej podstawie CF=h

Czy mam jakieś zamglenia
28 paź 22:29
Eta:

Środkowa DF poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość R
|BC|=2R i |DC|=R =|DF| z treści zadania
ΔDFC −−− równoboczny
Ja oznaczyłam R jako h
28 paź 22:39
Eta:
Mila ja sobie też dam radę w wytłumaczeniu !
28 paź 22:39
Mila:
Przepraszam, myślałam , że już nie ma Cię na forum

Pozdrawiam.
28 paź 22:54
Eta: 
Też pozdrawiam
28 paź 22:55
an:

28 paź 23:16