Równania
Maat546: Rozwiąż równania
a)23x+1−2=√23x+2
b)|x2+7x+10|=x2−3x−10
28 paź 11:56
Maciess: a)
Wyrazenie pod pierwiastkiem jest dodatnie dla każdego x∊R
Lewa strona musi być ≥0
2
3x+1−2≥0
2
3x+1≥2
3x+1≥1
x≥0
Podnosimy do kwadratu obie strony
(2
3x+1−2)
2=2
3x+2 // nie uzywam wartosci bezwzględnej wiadomo czemu

2
6x+2−2
3x+3+4=2
3x+2
4*2
6x−8*2
3x+4=2
3x+2
4*(2
3x)
2−9*2
3x+2=0
√Δ=7
2
3x=2
−2
2
3x=2
28 paź 12:50
Jerzy:
b) założenie: x2 − 3x − 10 ≥ 0
potem: x2 + 7x + 10 = x2 − 3x − 10 lub x2 + 7x + 10 = −x2 + 3x + 10
28 paź 12:56