Planimetria
Ola: Jak sprawdzić czy punkty są wierzchołkami trójkąta?
28 paź 11:55
Tadeusz:
... dobre ...
28 paź 11:56
Ola: ?
28 paź 11:56
Tadeusz: wpisz treść zadania
28 paź 11:58
Ola: Sprawdź czy punkty A B i C są wierzchołkami trójkątaa
a) AB=3.5 BC=4 AC=1,5
28 paź 11:58
ICSP: Wystarczy, że nie będą współliniowe.
28 paź 12:02
Tadeusz:
Znasz nierówność boków trójkąta
28 paź 12:04
Eta:

Jeżeli należą do jednej prostej −− nie są wierzchołkami trójkąta
Jeżeli nie należą do jednej prostej −−− są wierzchołkami trójkąta
A( 30,140) , B(120,−40) , C(50,100)
| | −40−140 | | 1 | |
aAB= |
| = − |
| −− wsp. kierunkowy prostej AB |
| | 120−30 | | 2 | |
| | 100+40 | | 1 | |
aBC= |
| = − |
| |
| | 50−120 | | 2 | |
więc punkty A,B, C są wierzchołkami trójkąta
28 paź 12:13
Eta:
Wcześniej nie znałam treści zadania
W Twoim zadaniu
z nierówności trójkąta: a+b>c i a+c>b i b+c>a
3,5+1,5>4 ok
i 3,5+4>1,5 ok
i 1,5+4>3,5 ok
wniosek ... A,B,C są wierzchołkami trójkąta
28 paź 12:17