Ciała
Jastrząb: Mam jeszcze jedną wątpliwość, nie wychodzi mi obliczanie el. odwrotnego do 3 w ciele reszt z
dzielenia modulo Z23.
23 = 7 * 3 + 2
7 = 2 * 3 + 1
1 = 7 − 2 * 3 = 7 − [(23 − 7 * 3) * 3] = 7 − 23 * 3 + 7 * 3 * 3 = 7 * 10 − 23 * 3, czyli
odwrotnością 3 jest −23? Czy 0? To możliwe?
28 paź 11:38
Pytający:
Na końcu powinieneś otrzymać 1=23m+3n, więc od razu widać, że coś pomieszałeś.
23=7*3+2
3=1*2+1
1=3−1*2=3−1*(23−7*3)=8*3−1*23
28 paź 12:01
Jastrząb: a rzeczywiście, widzę już, dzięki
28 paź 12:02