lenaa: Prosze o pomoc. Mój wynik nie zgadza się z odpowiedziami... gdzie zrobiłam błąd?
Ω={(1,1), (1,2), (1,3), (1,4), (1,5), (1,6),
(2,1), (2,2), (2,3), (2,4), (2,5), (2,6),
(3,1), (3,2), (3,3), (3,4), (3,5), (3,6),
(4,1), (4,2), (4,3), (4,4), (4,5), (4,6),
(5,1), (5,2), (5,3), (5,4), (5,5), (5,6),
(6,1), (6,2), (6,3), (6,4), (6,5), (6,6)}.
a) B − co najmniej na jednej kostce wypadły 4 oczka
IBI = 11
A − suma oczek co najwyżej 5
IA ∩ BI = 2
| | IA ∩ BI | | 2 | |
P(AIB) = |
| = |
| |
| | IBI | | 11 | |
b) B − co najmniej na jednej kostce wypadły 2 oczka
IBI = 11
IA ∩ BI = 5
| | IA ∩ BI | | 5 | |
P(AIB) = |
| = |
| |
| | IBI | | 11 | |
c) B − na jednej kostce wypadło 5 oczek
IBI = 10
A ∩ B = ∅
IA ∩ BI = 0
| | IA ∩ BI | | 0 | |
P(AIB) = |
| = |
| = 0 |
| | IBI | | 10 | |
W odp. jest 0

Bardzo prosze o pomoc. Zależy mi, aby zrobić to zadanie prawidłowo.