Prawdopodobieństwo warunkowe, całkowite, wzór Bayesa
Michał: Prawdopodobieństwo warunkowe, całkowite, wzór Bayesa
Cześć,
niestety jestem dość słaby z prawdopodobieństwa, dlatego chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu
paru zadań.
1. Fabryki A, B, C produkują odpowiednio 50%, 20%, 30% ogólnej produkcji żarówek. Udział braków
produkcji wynosi: 5%, 2%, 3% produkcji danej fabryki.
Jakiej jest prawdopodobieństwo, że:
a) losowo wybrana żarówka jest sprawna
b) jeżeli jest sprawna, to pochodzi z fabryki A
2. W jednakowych zamkniętych pudełkach mamy 9 pełnych talii kart i jedną zdekompletowaną,
zawierającą 20 kart czarnych i tylko 4 czerwone.
Z losowo wybranej talii wylosowano kartę czarną. Jakiej jest prawdopodobieństwo, że pochodzi
ona z talii zdekompletowanej?
3. Przesyłamy ciąg składający się z zer i jedynek, przy czym stosunek liczby wysłanych 1 do 0
wynosi 5 do 7.
Załóżmy, że przy przesyłaniu 0 przekłamanie następuje z prawdopodobieństwem 23, a przy
przesłaniu 1 − w jednym przypadku na dziesięć.
Wiedząc, że otrzymano 0, obliczyć prawdopodobieństwo, że wysłano 0.
28 paź 11:12
Pytający:
1.
A // żarówka pochodzi z fabryki A
B // żarówka pochodzi z fabryki B
C // żarówka pochodzi z fabryki C
S // żarówka jest sprawna
a) P(S)=P(A)P(S|A)+P(B)P(S|B)+P(C)P(S|C)=0,5*(1−0,05)+0,2*(1−0,02)+0,3*(1−0,03)=0,962
| | P(A∩S) | | P(A)P(S|A) | | 0,5*(1−0,05) | | 475 | |
b) P(A|S)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(S) | | P(S) | | 0,962 | | 962 | |
2.
Zakładam, że pełna talia składa się z 52 kart (w tym 26 czarnych).
Z // karta pochodzi z talii zdekompletowanej
P // karta pochodzi z talii pełnej
C // wylosowana karta jest czarna
| | P(Z∩C) | | P(Z)P(C|Z) | | P(Z)P(C|Z) | |
P(Z|C)= |
| = |
| = |
| = |
| | P(C) | | P(C∩P)+P(C∩Z) | | P(P)P(C|P)+P(Z)P(C|Z) | |
3.
Błąd w treści (lub bezsensowna treść).
28 paź 13:49