1 | ||
Wydaje mi się, ze na początku są dwie możliwości: wylosowanie karty asa pik ( | ) lub | |
52 |
12 | ||
karty nie−asa pik ( | ). Jeżeli wylosowaliśmy kartę asa pik, za drugim razem | |
52 |
3 | ||
prawdopodobieństwo wylosowania asa jest równe | . Jeżeli za pierwszym razem | |
51 |
4 | ||
asa jest równe | . Teraz wydaje mi się, nalezy dodać te wartości do siebie, czyli | |
51 |
3 | 4 | 7 | ||||
+ | = | . | ||||
51 | 51 | 51 |
1 | ||
W odpowiedziach natomiast wynik wynosi | . Prosze o pomoc. Gdzie zrobiłam błąd? | |
13 |
13*51 | 1 | |||
P(A)= | = | |||
52*51 | 4 |
4*51 | 1 | |||
P(B)= | = | |||
52*51 | 13 |
51 | 1 | |||
P(A∩B)= | = | |||
52*51 | 52 |
1 | 3 | 12 | 4 | 1 | |||||
* | + | * | = | ||||||
52 | 51 | 52 | 51 | 52 |
P(A∩B) | 4 | 1 | ||||
P(B|A)= | = | = | ||||
P(A) | 52 | 13 |
1 | ||
pik z prawdopodobieństwem | i wtedy drugiego asa wyciągniemy z prawdopodobieństwem | |
13 |
3 | 12 | |||
. Jest to pik nie−as z prawdopodobieństwem | i wtedy drugiego asa wyciągniemy | |||
51 | 13 |
4 | ||
z prawdopodobieństwem | . Dlatego szukane prawdopodobieństwo to: | |
51 |
1 | 3 | 12 | 4 | 1 | |||||
* | + | * | = | ||||||
13 | 51 | 13 | 51 | 13 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |