matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia: tg U{π}{12}
pakoob:
π
Oblicz wartość wyrażenia: tg
12
28 paź 10:27
iteRacj@:
π
w tablicach maturalnych jest wzór na tangens podwojonego kąta i wartość tg(
),
6
przyrównaj je do siebie
π
π
2tg(
)
12
tg(
)=
6
π
1− tg
2
(
)
12
28 paź 10:41
jc:
π/12 = 180
o
/12 = 15
o
= 60
o
− 45
o
tg 60
o
− tg 45
o
√
3
− 1
tg 15
o
=
=
1+tg 60
o
tg 45
o
√
3
+1
28 paź 12:42