okręgi styczne
Walec: Oblicz długośc promienia okręgu stycznego do okręgów o promieniach 3 i 5, oraz ich wspólnej
stycznej (okrąg ten leży pomiędzy 2 okręgami i ich styczną)
27 paź 23:16
ania: za mało danych, podaj cale zad
27 paź 23:41
Eta:

|AB|
2=|OS|
2−|ES|
2 , |ES|=5−3=2
|AB|
2=8
2−4 ⇒ |AB|=2
√15
|AB|=|AC|+|BC|= 2
√15
|AC|=
√(5+x)2−(5−x)2 = ...2
√5x i |BC| =
√(3+x)2−(3−x)2 =.... −2
√3x
teraz rozwiąż równanie
√5x+
√3x=
√15 , x>0
.................
28 paź 00:38
Eta:
chochlik
|BC|= 2p{3x)
28 paź 00:50