Ciała
Jastrząb: Wyznacz element odwrotny do 8 w ciele Z11. Jak najłatwiej to zrobić? Poprzez algorytm
Euklidesa mi nie wychodzi. Robię tak:
11 = 8 * 1 + 3
8 = 2 * 3 + 2
6 = 2 * 3
2 (nie powinno wyjść 1?) = 8 − 2 * 3 = 8 − 2 * (11 − 8)...
27 paź 21:16
Adamm:
element odwrotny
no dobra
względem mnożenia, czy dodawania
27 paź 21:18
Jastrząb: mnożenia
27 paź 21:18
Jastrząb: dodam, że to ciało modulo n = 11
27 paź 21:18
Jastrząb: *modulo reszt
27 paź 21:20
Adamm:
11 = 8+3
8 = 2*3+2
3 = 2+1
1 = 3−2 = ...
27 paź 21:20
Jastrząb: dobra, dzięki
czyli przekonanie, że bierze się pod uwagę całości było błędne
27 paź 21:22
Mila:
11=8*1+3
8=2*3+2
3=2*1+1
1=3−2*1=3−1*(8−2*3)=3−1*8+2*3=3*3−1*8=
=3*(11−8*1)−1*8=3*11−3*8−1*8=3*11−4*8
8−1(11)≡−4
−4+11=7
spr.
7*8=56=55+1=5*11+1
7*8≡1(mod11)
27 paź 21:23
Mila:
W Z11 mogłeś znaleźć na piechotę.
1*8, 2*8 , 3*8 , 4*8, itd w końcu trafisz
27 paź 21:24
Jastrząb: @Mila: super, dziękuję również
27 paź 21:25