Woda i Odra .
Krzysiek60: Statek plynie Odra z Wroclaiwa do Szczecina 3 dni
Ze Szczecina do Wroclawia plynie 6 dni
Jaki jest czas przeplywu wody Odry z Wtoclawia do Szczecina
Znam wzor s=v*t i jego odmiany
27 paź 21:10
iteRacj@: moje ulubione zadanie maturalne:
vp − prędkość prądu Odry
vs − prędkość statku
s − droga z Wrocławia do Szczecina (i odwrotnie)
tWS=3 − czas podróży statkiem z Wrocławia do Szczecina
tSW=6 − czas powrotu
27 paź 21:17
Krzysiek60: Wiec jak to zapisac zeby rozwiazac ?
27 paź 21:26
iteRacj@:
vp+vs − prędkość z jaką statek płynie z Wrocławia do Szczecina (płynie z prądem)
vs−vp − prędkość z jaką płynie ze Szczecina do Wrocławia (bo płynie pod prąd)
s=(vp+vs)*3
s=(vs−vp)*6
(vp+vs)*3 =(vs−vp)*6
27 paź 21:34
iteRacj@:
z tego równania 3vp=vs
wracam do wzoru na drogę z Wrocławia do Szczecina
s=(vp+vs)*3=(vp+3vp)*3=4*vp*3=12*vp
czyli woda płynie z Wrocławia do Szczecina przez 12 dni
27 paź 21:51
Krzysiek60:
27 paź 22:29
iteRacj@:
To zadanie ma istotny wkład w popularyzację żeglugi śródlądowej wśród młodzieży szkolnej.
Dlatego tak je lubię.
28 paź 10:11
Krzysiek60: Mlodzież teraz zegluje inaczej . Wirtualnie .
28 paź 17:16
janek191:
28 paź 17:46
Krzysiek60: Dobry wieczor

Vax czasami jest na forum ale nie pomaga .
28 paź 18:17