Królewna Śnieżka
Ola: Królewna Śnieżka dostała od macochy trzy jednakowe koszyki po dwa jabłka. Wie tylko, że w
którymś są dwa trujące jabłka, w innym dwa zdrowe jabłka a w ostatnim jedno zdrowe i jedno
trujące. Królewna musi wybrać jedno jabłko i go zjeść. Do dyspozycji ma jednorazowy tester.
Wylosowała jedno jabłko, ale tester pokazał, że jest trujące. Co ma zrobić królewna? Czy
powinna
zjeść jabłko z innego koszyka, czy może powinna zjeść drugie jabłko z koszyka w którym wykonała
test? (Zakładamy, że królewna maksymalizuje szanse swojego przeżycia.)
27 paź 20:22
Ola:
27 paź 21:18
jakoś_tak: Zrobiłym to tak.
1. Królewna je jabłko z tego samego koszyka − prawdopodobieństwo, że jest to zdrowe jabłko jest
1/2.
Wynika to z tego że albo trafiliśmy na koszyk z dwoma trującymi (TT) albo z jednym zdrowym
jednym
trującym (ZT). A prawdopodobieństwo że wylosujemy jeden albo drugi z tych koszyków to 1/2.
2. Królewna je jabłko z innego koszyka. Może być to zestaw koszyk ZZ, koszyk ZT lub zestaw
koszyk ZZ, TT. I te dwa przypadki są równie prawdopodobne (1/2).
Jeżeli mamy zestaw ZZ, ZT to prawdopodobieństwo, że trafimy zdrowe jabłko to 3/4
Jeżeli mamy zestaw ZZ, TT to prawdopodobieństwo, że trafimy zdrowe jabłko to 1/2
czyli 3/4*1/2(bo mamy 1/2 szans że będzie to zestaw ZZ ZT) + 1/2*1/2(bo mamy 1/2 szans że
będzie to
zestaw ZZ TT) =3/8+2/8=5/8.
Lepiej wybrać inny koszyk.
Niech ktoś sprawdzi czy jest to dobrze bo na 100% to pewien nie jestem.
Korzystałem z prawdopodobieństwa warunkowego.
@Ola nie wiem, czy taki materiał przerabiałaś czy nie tzn.
P(B|A)=P(B|A1)*P(A1)+P{B|A2)*P(A2),
gdzie A=A1 U A2, A1∩A2=∅
27 paź 22:23