Prawdopodobieństwo
Kamilka: Niech Ω = {1, 2, 3, 4} oraz niech P({1}) = P({2}) = P({3}) = P({4}). Dla A = {1, 3} wypisz
wszystkie zdarzenia B takie, że A oraz B są niezależne.
27 paź 20:19
Kamilka: Ktoś pomoże?
27 paź 20:37
Adamm:
P(A∩B) = P(A)P(B)
2|A∩B| = |B|
Teraz niech A∩B = ∅, to musi być B = ∅
niech A∩B = {1}, to musi być B = {1, 2} lub B = {1, 4}
niech A∩B = {3}, to B = {3, 2} lub B = {3, 4}
niech A∩B = {1, 3}, to B = {1, 2, 3, 4}
27 paź 20:38
Kamilka: Dlaczego zachodzi 2 linijka?
27 paź 20:59
Adamm:
| | |A| | |
bo P(A) = |
| dla dowolnego zbioru A będącego podzbiorem Ω |
| | |Ω| | |
27 paź 21:02