Równoważność podzbiorów
pedro233: Mam takie szybkie pytanko mam wyznaczyć największy podzbiór A zawierający się w R
aby zdanie było prawdziwe.
i tak ∀x∊A: ( równanie 1 )⇔(równanie 2 )
i z równania 1 wyszedł mi przedział x∊(0,2) a z 2 że x∊(1,3>
I pojawia się pytanie co dalej zrobić
Dzięki za pomoc
27 paź 20:06
Pytający:
"I pojawia się pytanie co dalej zrobić"
Polecam napisać pełną treść.
27 paź 20:12
Kicor: Właśnie to jest pełna treść. Równań nie będę pisać bo wyszło na pewno dobrze tylko nie wiem co
dalej zrobić
27 paź 20:17
Pytający:
Równoważność p⇔q jest prawdziwa, gdy p=q=0, lub gdy p=q=1.
Zatem jeśli równianie 1 jest prawdziwe tylko i wyłącznie dla x∊B, a równanie 2 jest prawdziwe
tylko i wyłącznie dla x∊C, to:
• oba równania są prawdziwe dla x∊B∩C,
• oba równania są fałszywe dla x∊(B∪C)'.
Znaczy największy podzbiór A z treści to A=(B∩C)∪((B∪C)') dla B=(0,2), C=(1,3>. O ile dobrze
policzyłeś.
27 paź 20:33