Układy i równania
krzyko: 1. Rozwiąż i spradź równanie: (a+x−b)(a−b−x)=(a2−x)(b2+x)−a2b2
2. Rozwiąż układ równań wybranym przez siebie sposobem:
{x+y=13/3
3/2y−11/9=5/3x
Wszystko w jednej klamerce.
12 lut 17:16
Ola: 1. Rozwiąż i sprawdź równanie:
(a+x−b)(a−b−x)=(a2−x)(b2+x)−a2b2
Najpierw należy policzyć lewą stronę równania, a następnie prawą stronę równania.
L = (a+x−b)(a−b−x) = a2 − ab − ax + ax − bx − x2 − ab + b2 + bx = a2 − 2ab +b2 − x2
L = (a−b)2 −x2
P = (a2−x)(b2+x)−a2b2 = a2b2 + a2x − b2x − x2 − a2b2 = a2x − b2x − x2
P = x(a2 − b2) − x2 = x (a − b)(a + b) − x2
(a−b)2 −x2 ≠ x (a − b)(a + b) − x2
L≠P
12 lut 19:06
Ola: 2. Rozwiąż układ równań wybranym przez siebie sposobem:
| 3 | | 11 | | 5 | | 13 | |
| y − |
| = |
| * ( |
| − y)
|
| 2 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| 3 | | 5 | | 65 | | 11 | |
| y + |
| y = |
| + |
|
|
| 2 | | 3 | | 9 | | 9 | |
12 lut 19:16
krzyko: Dzięki !
13 lut 10:44