oblicz granice
Quebo123: Oblicz granice :
27 paź 19:42
math: Rozpisz górę z dwumianu Newtona

i napisz co masz
27 paź 19:45
math: PS dla ścisłości i poprawności przy granicach, dopisz proszę do czego dąży n −−> ?
Przy bardziej wyrafinowanych granicach to będzie dobre przyzwyczajenie
27 paź 19:46
27 paź 19:47
Quebo123: n dąży do nieskończoności
27 paź 19:48
Quebo123: ktos cos ?
27 paź 20:22
jc: | | | | n(n−1)(n−2)...(n−k+1) | |
Z różnych powodów często wzór | = |
| |
| | | k! | |
jest lepszy od wzoru z trzema silniami. Np. ma sens dla n=1/2 czy też n=−1.
27 paź 20:28
Quebo123: Dzięki wielkie
27 paź 20:37
janek191:
Zatem
| | (n−1)*n | | n2 − n | |
an = |
| = |
| = |
| | 2*(n2 +3 n − 1) | | 2 n2 + 6 n −2 | |
więc
| | 1 − 0 | |
lim an = |
| = 0,5 |
| | 2 + 0 − 0 | |
n→
∞
27 paź 20:38