Oblicz a_4,a_7,a_12 ciągu arytmetycznego o w/w wzorze ogólnym
Szolini: an=n2−3n2+1
27 paź 19:31
Jerzy:
Ty naprawdę nie wiesz co zrobić ?
27 paź 19:32
Szolini: Nie jestem pewien wyniku... Wydaje mi się to zbyt banalne

Zwyczajnie podstawiam 4, 7, 12 do
wzoru jako n tak?
27 paź 19:35
Jerzy:
Dokładnie tak.
27 paź 19:36
Szolini: Czyli wyniki kolejno to 1317 , 2325, 141145 ? Czy coś pochrzaniłem?
27 paź 19:38
Jerzy: Zapis ciągu jest nieczytelny.
27 paź 19:42
Szolini: an= n2−3 przez n2+1
27 paź 19:44
Krzysiek60: Ulamki zamiast (u) uzywaj (U)
27 paź 19:53
Szolini: | | n2−3 | |
A wiec wzór wygląda tak: an= |
| |
| | n2+1 | |
27 paź 19:55
Krzysiek60: 72=49
27 paź 19:57
Krzysiek60: Dobrze . Skrociles .
27 paź 19:59
Szolini: @Krzysiek60 Wiem
27 paź 20:01
Szolini: | | 49−3 | |
Tylko nie jestem pewien czy nie mogę tego skrócić w tej postaci: a7= |
| przez 49 |
| | 49+1 | |
wtedy nie ważne który wyraz zawsze będzie równy −3 i r=0, ale to chyba wyklucza to że to ciąg
arytmetyczny...
27 paź 20:06
27 paź 20:45