Równanie z parametrem
Natka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mx2+(2m−2)x−1=0 ma dokładnie
jeden pierwiastek rzeczywisty.
Hej, mogłabym prosić o rozwiązanie tego zadania?
Bo chciałabym zrozumieć, a nie wiem za bardzo jak się za nie zabrac
27 paź 19:18
Krzysiek60: Dla m=0 dostamy rownanie liniowe postaci
−2x−1=0 wylicz ile wynosi x
dla m≠0 mamy rownanie kwadratowe
mx2+(2m−2)x−1
Wiec pytanie
Kiedy rownanie kwadratowe ma dokladnie jeden pierwiastek rzeczywisty ?
Wtedy kiedy .....
27 paź 19:28
Jerzy: 1) Sprawdź dla m = 0
2) Dla m ≠ 0 warunek Δ = 0
27 paź 19:30
Natka: Z warunku Δ=0 tak naprawde nic mi nie wychodzi, bo Δ=−3, czyli brak rozwiazan z rownania
kwadratowego
Czyli z rownania kwadratowego mogę zapisać, że m∊∅?
27 paź 19:38
Jerzy:
Pokaż,jak liczysz wyróżnik.
27 paź 19:40
Krzysiek60: Jak delta =−3 skoro jest uzalezniona od m?
Licz jeszcze raz
Δ= (2m−2)2−4*m*(−1)
Δ= licz
27 paź 19:41
Natka: Δ=0
Δ=(2m2−2)−4*m*(−1)=4m2−8m+4+4m=4m2−4m+4
27 paź 19:44
Jerzy:
I gdzie tu −3 ?
27 paź 19:46
Natka: Mój błąd, powinno wyjść −48, prawda?
27 paź 19:47
Natka: Miałam na mysli gdy juz przyrownamy deltę do 0, czyli: 4m2−4m+4=0
Co z tego wyjdzie? Wyszło mi własnie, że Δ=−48 ⇒ brak rozwiązań
27 paź 19:48
Jerzy:
Wnioski ?
27 paź 20:02
Natka: m∊∅?
27 paź 20:03
Jerzy:
Patrz 19:30
27 paź 20:07
Natka: Chodzi mi tylko i wylacznie o rozwiazanie z przypadku rownania kwadratowego, pomijajac na razie
rozwiazanie, gdy m=0
27 paź 20:08
Natka: Rozwiązanie z równania kwadratowego: m∊∅
Dlatego pierwotne równanie ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty dla m=0?
27 paź 20:10
Jerzy:
Tylko m = 0 jest rozwiązaniem tego zadania.
27 paź 20:10
Natka: Troszke sie zamotalismy, bo ja o czym innym i Pan o czym innym, ale dziekuje za pomoc!
Wszystko jasne i zrozumiane, miłego wieczoru
27 paź 20:11