układ równań z sześcioma niewiadomymi
Tomek1: Rozwiązać układ równań kiedy wiadomo, że a jest różne od d, b jest różne od e, c jest różne od
f.
4b2+4ab=−4d
4e2+4ae=−4d
4c2+4bc=−4e
4f2+4bf=−4e
4a2+4ac=−4f
4d2+4cd=−4f
27 paź 19:03
Adamm:
2b+a = −(2e+a)
2c+b = −(2f+b)
2a+c = −(2d+c)
a+b+e = 0
b+c+f = 0
a+c+d = 0
27 paź 19:13
Adamm:
e = −(a+b)
f = −(b+c)
d = −(a+c)
b2+ab= a+c
c2+bc = a+b
a2+ac= b+c
27 paź 19:19
jakoś_tak: Tomek1 − tak jak napisał Adamm. Najpierw bierzesz dwa pierwsze równania z nich otrzymujesz 2b+a
= −(2e+a)
(ponieważ nie może być 2b+a = (2e+a) bo b≠e) I to samo dla reszty
27 paź 19:19
Adamm:
b(a+b) = a+c
c(b+c) = a+b
a(a+c) = b+c
abc(a+b)(b+c)(a+c) = (a+c)(a+b)(b+c)
a+b=0 lub b+c=0 lub a+c=0 lub abc=1
27 paź 19:21
Adamm:
a+b = 0 to a=b=c=0
etc.
wtedy a=b=c=d=e=f=0
pozostaje co gdy abc=1
27 paź 19:24
Adamm:
abc = 1
a2b2+ab3 = a2b+1
ab2+1 = a3b2+a2b3
a2b2+ab3 = a2b+1
ab2+1 = a+a3b
a2b2+ab+a3b2 = a2b+b+1
ab2+1 = a+a3b
(a5+a4−a2+a−1)b = 1+a−a3
ab2+1 = a+a3b
(ab−a3)(1+a−a3) = (a−1)(a5+a4−a2+a−1)
(a5+a4−a2+a−1)b = 1+a−a3
(a5+a4−a2+a−1)b = 1+a−a3
−2a2+2a−1 = b(a4−a2−a)
(−2a2+2a−1)(a5+a4−a2+a−1) = (a4−a2−a)(1+a−a3)
No to jest równanie 7 stopnia
osobiście nie sprawdzałem, ale wolfram podaje że a=1, a reszta jest zespolona
wtedy b=1 i c=1
i rozwiązaniem jest
a=b=c=1, d=e=f=−2
27 paź 19:53
Tomek1: Skąd Ci się wzięło a2b2+ab+a3b2=a2+b+1
2 lis 00:13
Adamm:
odjąłem stronami równanie drugie przemnożone przez b
2 lis 08:44