Przestrzenie wektorowe
simon5005: Polecenie:
Sprawdzić, czy zbiór W jest podprzestrzenią przestrzeni (R3, +, R, ·), gdzie:
a) W = {(x, y, z) ∈ R3: xz = 0},
b) W = {(x, y, z) ∈ R3: y ≠ 0},
Znam definicję, że ∀α,β ∊ R i ∀w1,w2 ∊ W αw1 + βw2 ∊ W, więc proszę mnie do niej nie
odsyłać, tyle, że nie wiem w jaki sposób ją odpowiednio zastosować w praktyce.
a) Czy można to zrobić w ten sposób, że wybieram sobie dwa wektory w i v:
w1 = (0,y1,z1), w2 = (x2,y2,0), czyli spełniają xz = 0.
Potem mnożę razy α i β odpowiednie wektory i dostaję:
W = (α*y1 +α*z1) + (β*x2 +β*y2) = (βx2; αy1+βy2; αz1) (Tylko co z tego ostatecznie wynika?)
Proszę o sprawdzenie czy takie rozwiązanie jest w jakimś stopniu poprawne,
a jeśli nie, to prosiłbym o instrukcje jak postępować, w tego typu zadaniach.
27 paź 18:54
Adamm:
a) W = {(0, x, y): x, y∊R}∪{(x, y, 0): x, y∊R}
W nie jest podprzestrzenią, bo (1, 0, 0)+(0, 1, 1) = (1, 1, 1) nie należy do W
27 paź 19:07
Adamm:
b)
(1, 1, 1)+(−1, −1, −1) = 0 nie należy do W
27 paź 19:07
simon5005: Czyli w tych zadaniach nie trzeba aż tak bardzo kombinować z rozpisywaniem tak jak ja
z definicji, tylko po prostu znaleźć jeden przypadek (z odpowiednio dobranymi liczbami)
kiedy otrzymana suma wektorów nie należy do przestrzeni

?
27 paź 19:28
Adamm:
wiadomo jak wyglądają takie przestrzenie
to wszystkie kombinacje liniowe paru wektorów
jak tak nie jest, to wiadomo że coś jest nie tak, wystarczy znaleźć kontrprzykład
27 paź 19:30