rozwiązanie równania
walec: −8* (
14)
4(sinπx)2 +6(
14)
2(sinπx)2 −1 >0 w |x|≤1
oczywiście podstawienie itp
wychodzi :
t∊(1/4,1/2)
1/4 dla x=−1/4 , 1/4 ,3/4 , 5/4
1/2 dla x=−1/6 , 1/6 ,5/6 , 7/6
no i teraz nie wiem jak napisac finalna odpowiedz x∊(



)
(
14)
2(sinπx)2 jest okresowo malejąca i rosnąca
i wg mnie odp to x∊(−1/4,−1/6)U(1/6,1/4)U(3/4,5/6) czy dobrze myślę ?
27 paź 18:14
Mila:
Tam jest ?
| 1 | | 1 | |
−8*( |
| )4*(sinπx)2+6*( |
| )2*(sin(πx)2−1>0 |
| 4 | | 4 | |
27 paź 20:11
walec: tak Mila, sorki nie było mnie
27 paź 20:58
walec: teraz znowu mam równanie gdzie
t=log
(12) sin
x2 //podstawa 1/2 wykladnik sinx/2
t∊(−
∞,1/2)U(1,+
∞)
no i bez problemu potrafie rozwiazac t=1/2 i t =1
ale nie wiem jak mam przejsc z t∊(−
∞,1/2)U(1,+
∞) na x∊()

help ktoś
27 paź 21:02
walec: może ktos jednak poomoze ?
27 paź 23:16
Mila:
Jutro

Dobranoc.
Tylko jeszcze napisz , czy dziedziną pierwszej jest zbiór x: |x|<1
A drugie równanie jakie jest?
27 paź 23:28
walec: w sumie nie chodzi o równania konkretnie, chodzi mi tylko jak przejść na x, tylko o ten
mechanizm, całe równanie jest nie istotne, a w pierwszym tak |x|<1. I będę wdzieczny jutro

Dobranoc
27 paź 23:44
walec: ponawiam
28 paź 11:57
Jerzy:
| 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2(sinπx)2 > ( |
| )1 ⇔ 2(sinπx)2 < 1 ⇔ (sinπx)2 < |
| ⇔ |
| 4 | | 4 | | 2 | |
28 paź 13:07
Jerzy:
Tam miało być oczywiście sinπx w przedostatniej linijce.
28 paź 13:08
Jerzy:
W drugim: log
0.5sin(x/2) < 1/2 ⇔ log
0.5sin(x/2) < log
0.5√1/2
28 paź 13:13
Mila:
Dwie nierówności:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1) ( |
| )2*(sin(πx)2>( |
| )1 ∧ (2) ( |
| )2*(sin(πx)2<( |
| )1 ∧ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
|x|<1⇔
ad(1)
| √2 | |
2*(sin(πx)2<1⇔|sin(πx)|< |
| ∧ |x|<1 |
| 2 | |
| π | | π | | 3π | | 5π | |
− |
| <πx< |
| /:π lub |
| +2kπ<sin(πx)< |
| +2kπ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 3 | | 5 | | 3 | |
− |
| <x< |
| lub |
| <x< |
| ⇔ |
| <x<1 dla k=0 lub |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Czyli z (1) mamy tak:
| 3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
−1<x<− |
| lub − |
| <x< |
| lub |
| <x<1 |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
=======================================
∧
Ad(2) nad różową linią lub pod różową linią
4(sin(πx))
2 >1
π | | 5π | | 7π | | 11π | |
| +2kπ<πx< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<πx< |
| |
6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| 1 | | 5 | | 7 | | 11 | |
k=0 |
| <x< |
| lub |
| <x< |
| nie odpowiada zał. |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| 5 | | 1 | |
k=−1 z drugiej − |
| <x<− |
| |
| 6 | | 6 | |
czyli z (2) mamy:
| 5 | | 1 | | 1 | | 5 | |
− |
| <x<− |
| lub |
| <x< |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
==============================
Teraz narysuj oś liczbową , zaznacz te przedziały i odczytaj część wspólną:
28 paź 17:24
Walec: Super Pięknie dziękuje <3
29 paź 19:41
Mila:
29 paź 19:47