grupy
grupy:
Czy istnieje 4 elementowa cykliczna podgrupa S4?
27 paź 13:33
Adamm:
przypomnij mi co to jest za grupa, S4
27 paź 13:34
grupy: S4 to grupa permutacji
|S4|=4!=24
Czy istnieje cykliczna H<S4 i |H|=4?
27 paź 13:37
Adamm:
a co jeśli by wziąć taki cykl?
(1, 2, 3, 4)
27 paź 13:40
grupy: Taki moze być.
27 paź 19:46
grupy:
Generatorem H jest cykl h=(1,2,3,4).
h0=id, h1=(1,2,3,4), h2=(1,3)(2,4), h3=(1,4,3,2), czyli H={id, (1,2,3,4), (1,3)(2,4),
(1,4,3,2)}.
Mam wskazac izomorfizm f:H→Z4. Z4={0,1,2,3}.
f(id)=0
f((1,2,3,4))=
f((1,3)(2,4))=
f((1,4,3,2))=
Skad mam wiedziec na co przejda pozostale elementy?
28 paź 08:42
Adamm:
dwie grupy cykliczne
{z0, z1, ..., zk} i {w0, w1, w2, ..., wk}
istnieje między nimi bardzo prosty izomorfizm
f(zl) = wl
28 paź 09:37
Adamm:
f((1, 2, 3, 4)i) = i
taki izomorfizm będzie tutaj
28 paź 09:38
grupy:
Ok.
A gdyby nie byly cykliczne to skad wtedy mam wiedziec na co przejda odpowiednie elementy?
28 paź 09:48
Adamm:
To tak ogólne pytanie, że aż na nie nie odpowiem
28 paź 09:50
grupy:
Moze miec to zwiazek z rzedami poszczegolnych elementow?
28 paź 13:33
Adamm:
tzn. podgrupy przechodzą na podgrupy o tej samej ilości elementów, tak
28 paź 13:41
grupy:
Chodzi mi o cos takiego:
Niech A={a,b,c}; B={d,e,f}; |A|=|B|=3.
a,d− elementy neutralne; zawsze przechodza na siebie; maja rzad 1.
Czy rzedy elementow b,c,e,f maja znaczenie?
np. element b ma rzad 2 i element f ma rzad 2 czy musza przechodzic na siebie?
f:A→B
f(a)=d
f(b)=f ?
f(c)=?
28 paź 14:49
Adamm:
każda grupa 3 elementowa jest cykliczna
spróbuj to udowodnić
wskazówka
A = {e, x, y}
jeśli grupa ta nie byłaby cykliczna, to znaczy że dowolny element z A ma rząd mniejszy od 3
28 paź 14:53
grupy:
Tylko grupy cykliczne maja rzedy elementow?
28 paź 15:19
Adamm:
Element dowolnej grupy ma rząd
28 paź 15:22
grupy:
Ok.
Ale chodzi mi o cos innego.
Niech te grupy beda 4−elementowe czy nawet 5−elementowe.
X={a,b,c,d,e}, Y={k,l,m,n,o}
a,k− elementy neutralne; zawsze przechodza na siebie; maja rzad 1.
Czy rzedy elementow b,c,d,e,l,m,n,o maja znaczenie?
np. element b ma rzad 2 i element m ma rzad 2 czy musza przechodzic na siebie?
f:X→Y
f(a)=k
f(b)=m ?
f(c)=?
f(d)=?
f(e)=?
Czy elementy tych samych rzedow przechodza na siebie?
28 paź 16:34
jc: Każda grupa, której rząd jest liczbą pierwszą, jest grupą cykliczną.
Np. C5={0,1,2,3,4} (dodawanie modulo 5)
Masz 4 izomorfizmy C5 →C5.
Wystarczy, że ustalisz, co jest obrazem 1 (lub innego elementu różnego od 0).
Reszta będzie określona.
28 paź 16:46