zlozenie
skladanie:
Czemu jest rowne f(a)of(b)?
27 paź 10:43
skladanie: Czy to bedzie f(b)(f(a))?
27 paź 11:34
Adamm:
wygląda mi to na złożenie 2 funkcji stałych
f(a), i f(b)
czyli wynikiem będzie f(a)
27 paź 11:37
skladanie: Chodzi mi o taki ogolny wzor
aob=b(a) ?
27 paź 11:44
mat: to co napisales nie ma sensu
fog(x)=f(g(x))
nie mozesz składać liczby z liczbą a tak by bylo w przypadku f(a) i f(b)
27 paź 11:56
mat: chyba ze traktujemy jak funkcje stalą
27 paź 11:57
Adamm:
właśnie, mat, fog(x) byśmy nie napisali, tylko (fog)(x)
27 paź 11:58
27 paź 12:01
mat: masz racje Adamm, pisalem w biegu!
27 paź 14:40
skladanie:
Niech Z3={0,1,2), G={O0o, O120o, O240o}
Wykaz, ze funkcja f:Z3→G, f(a)=Oa*120o, a∊Z3 jest izomorfizmem.
Funkcja f jest bijekcja. Musze teraz pokazac, ze jest homomorfizmem, czyli, ze spelnia warunek:
dla kazdego a,b∊Z3 f(a+3b)=f(a)of(b).
f(a+3b)=O(a+3b)*120o=?
f(a)of(b)=f(b)(f(a))=Ob*120o(Oa*120o)=?
28 paź 08:29
skladanie: Jest to mozliwe?
28 paź 13:35
jc:
n ∊ Z3
f(n)= On120o
Można pomyśleć nad ogólnym rozwiązaniem, ale wydaje się, że łatwiej jest
zapisać 9 możliwości.
f(0)+f(0)=O0 O0 = Oo, f(0+0)=f(0)=O0
f(0)+f(1)=O0 O120 =O120, f(0+1)=f(1)=O120
itd.
28 paź 13:48
jc: Oj, miało być f(0)f(0)=O0 OO = O0, itd
Pomijałbym znak składania obrotów.
28 paź 13:50
jc: A może łatwiej byłoby pisać
identyczność = O0, O = obrót o 120o, O2 = obrót o 240o.
f(n)=On
f(n)f(k)=On Ok = On+k = O(n+k) mod 3 = f( (n+k)mod 3 )
suma n i k w Z3 to (n+k) mod 3.
28 paź 13:55
skladanie:
Czyli to z 13:55 jest dowodem na homomorfizm f:Z3→G ?
28 paź 16:27
skladanie: ?
28 paź 18:50
jc: Myślę, że najlepiej byłoby pokazać ogólny fakt, że dwie grupy cykliczne tego samego rzędu
są izomorficzne, a potem uzasadnić, że dwie rozważane grupy są cykliczne.
A poza tym izomorfizm wydaje się oczywisty. Pomyśl od dawnych zegarach.
Mamy tam dodawanie godzin modulo 12 (czyli grupę Z12) oraz grupę obrotów
o kąty będące wielokrotnością 30o (wyobraź sobie, że wskazówka godzinowa przeskakuj
z godziny na godzinę).
28 paź 19:00