zadanie z trapezem
Tempe: Dany jest trapez równoramienny ABCD.Ramię tego trapezu ma długość 10cm ,a obwód wynosi 40
cm.Oblicz długości podstaw tego trapezu,jeśli wiadomo,ze tgα=3/4 ,gdzie α jest kątem ostrym
trapezu.
12 lut 16:53
fruu:

a= 10cm
obwód = 40cm
40 − 10 − 10 = 20cm
c + b = 20cm
tgα=3/4
10
2=(4x)
2+(3x)
2
100=16x
2+9x
2
100=25x
2
4=x
2
x=2 v x=−2 odrzucamy
8+8+2b=20
16+2b=20
2b=4
b=2
podstawa b=2
c=18
12 lut 17:35
Jendrus: 2+2=4
6 sty 15:48
5-latek: Przedstaw swoje dane .
Zglosze Cie do nagrody Nobla za to wiekopomne odkrycie
6 sty 16:07