matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wiedząc, że alfa jest kątem ostrym.
mint215:
31
a) sinα − cosα wiedząc, że sinα+cosα=
25
√
3
b) sin
2
α − cos
2
α wiedząc, że sinα*cosα=
4
proszę o pomoc
12 lut 16:50
mint215:
Bardzo proszę
12 lut 18:18
nestor:
zamiast α piszę x ( bo mi wygodniej) 1/ sinx +cosx=
31
25
|
2
sin
2
x +2sinx*cosx+cos
2
x = u{961}{625 2sinx*cosx+1=
961
625
2sinx*cosx=
336
625
teraz (sinx −cosx)
2
= sin
2
x −2sinx*cosx+cos
2
x= 1 −
336
625
=
289
625
17
to: sinx − cosx =
√
289
625
=
25
17
lub sinx−cosx = −
25
2/ podobnie.........
13 lut 02:31